Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

Beatles Vágatlanul Extra: Akikből nem lett cserebogár – a Beatles és a futball

A Beatles és a futball1966 nyarán Anglia – mint a történelem során számtalanszor – ismét a csúcsra ért: túl azon, hogy a popkultúra ritmusa évek óta a briteknél lüktetett, és a zenéből táplálkozó új ifjúsági ellenkultúrából kibontakozó társadalmi folyamatok nyomán a világ Swinging London izgalmas forgatagára figyelt, az az évi, sorrendben nyolcadik labdarúgó-világbajnokságot a szigetországban rendezték, és a tornát történetesen a házigazdák nyerték meg, miután a döntőben hosszabbítást követően 4:2 arányban maguk alá gyűrték az NSZK válogatottját. Máig vita tárgya, hogy Geoff Hurstnek a 101. percben esett találata érvényes volt-e, azaz valóban a gólvonal mögé került-e a labda, de hát gól az, amit a bíró megad… Nem beszélve arról, hogy ez a világbajnoki cím jelenti mindmáig a legmagasabb szintet, ahová az angol nemzeti tizenegy eljutott: se előtte, se azóta nem tudtak nemzetközi tornát nyerni. Innentől fogva lefelé vezetett az út – nem csupán az angol futballban, hanem a tekintetben is, hogy a következő évben fordult a popkultúra kereke, a hippikorszak beköszöntével a világ ismét az Egyesült Államokra figyelt, majd a színes-szagos hatvanas évek elmúltával Nagy-Britannia egyfajta társadalmi és részben gazdasági depresszióba süllyedt.

A világbajnok angol csapatAz angliai világbajnokság csoportmérkőzései során a magyar válogatott 3:1-re verte a brazilokat. Némi meglepetésre, mert bár a magyarokat a mostaninál jóval magasabban jegyezték, Peléék mégis csak a világbajnoki cím védői voltak, nem is egyszeresen, hiszen az előző két vb-t egyaránt ők nyerték. (Pelé amúgy sérülés miatt nem játszott a magyarok ellen.) A meccset 1966. július 15-én Liverpoolban rendezték. Talán ez utóbbi tény az oka annak, hogy az utóbbi években előkerült a legenda, miszerint a mérkőzés után a magyar csapatnak a Beatles tagjai gratuláltak az öltözőben. A történet az egyik magyar játékos szájából hangzott el először, majd folyományaként a magyar sportsajtóban az is megjelent, hogy egy angol újságíró igenis elképzelhetőnek tartja az esemény megtörténtét.

Igaz, egy másik játékos éppenséggel azt mesélte, hogy bár elég sokan voltak a meccs után az öltözőben, de ő a Beatlesszel nem akkor, hanem két évvel korábban, a tokiói olimpiai idején, egy koncertet követően találkozott. Nos, a Beatles éppenséggel nem a '64-es tokiói olimpia alatt járt Japánban, hanem történetesen a '66-os magyar–brazil meccs előtt tért onnét haza… Na de valóban megtörténhetett ez a találkozás?

Benedek Szabolcs: Beatles VágatlanulBenedek Szabolcs új, Beatles Vágatlanul című könyvét bolti árnál olcsóbban már tőlünk is megrendelheted a zenekari ajándéktárgyak közül, ami nem mellesleg a legjobb Beatles-ről szóló könyv, ami az elmúlt húsz évben megjelent.

"A szex a testmozgás egyetlen formája, ami érdekel" – nyilatkozta Lennon pár héttel az angliai vb előtt a kereszténység eltűnéséről tett kijelentéseiről hírhedté vált interjújában. A Beatles szülővárosa, Liverpool ugyanakkor két nemzetközi hírű csapatával rajta van a világ futballtérképén: a piros-fehér Liverpool FC és a kék-fehér Everton FC össze is csap néhány képkocka erejéig a Yellow Submarine c. Beatles-rajzfilm elején. A McCartney família a hírek szerint éppenséggel az Evertonnak drukkolt, köszönhetően annak, hogy az apa, Jim McCartney Liverpool Everton nevű városrészéből származott. Paul McCartney ugyanakkor azt mesélte, hogy Kenny Dalglish, a Liverpool FC legendás játékosa, majd edzője egy ízben közölte vele, hogy liverpooliként el kell felejtenie az ellentéteket, és mind az Evertonnak, mind a Liverpoolnak szurkolnia kell.

Talán erre reagálva mondta azt egyszer George Harrison, hogy Liverpoolnak három csapata van, és ő a harmadikat kedveli a leginkább. Ezen az 1964. eleji felvételen egyébként a Liverpool FC kemény magja énekli a Beatles nagy slágerét:

A futballt tehát nem lehetett teljesen mellőzni egy liverpooli srác életéből. Nem beszélve arról, hogy Angliában – mint a világ még sok más országában – a futball nemzeti ügy, ráadásul ez esetben a játék szülőhazájáról van szó. A világra mindig nyitott Beatles se mehetett el teljesen mellette, még akkor se, ha különösebb áhítatot nem érzett a futball iránt.

John Lennon: Walls And Bridges lemezének borítójaA még nem egészen 12 éves John Lennon például nézte az 1952. évi FA Kupa-döntőt, amelyet május 3-én játszottak a londoni Wembley Stadionban, és amelyen a Newcastle United 1:0-ra diadalmaskodott az Arsenal ellen. A látottatok annyira megihlették, hogy a győztes gólról rajzot is készített. Az alkotás 22 évvel később Walls And Bridges című szólóalbumának borítóját fogja díszíteni:

Albert Subbins a Sgt. Pepper borítójánUgyancsak a régi idők fociját eleveníti föl a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band album legendás borítója, amelyre fölkerült sok más celebritás mellett Albert Stubbins is, aki 1946 és 1953 között a Liverpool FC csatáraként ontotta a gólokat:

Ő az egyedüli, aki a borítón futballistaként szerepel. Mint ahogy egyetlen focista neve is csendül föl Beatles-felvételen, mégpedig az 1969-es Dig It című dalban Matt Busby-é, aki 1936 és 1941 között futballozott a Liverpool FC-ben, majd negyedszázadon át, egészen 1969-ig menedzserként irányította a Manchester Unitedot.

George Harrison és haverjai az FA kupadöntőnÉs ha már FA Kupa: ezen az 1957-es fotón a 14 éves George Harrison állítólag a 2:1-re végződött Aston Villa–Manchester United meccset nézi a haverjaival:

Arról is kering némi információ a neten, miszerint Ringo Starr egy időben Arsenal-drukkernek, vagy legalábbis -szimpatizánsnak vallotta magát, annak következményeként, hogy egyszer gyerekkorában egy Londonból érkező rokonát elkísérte az Arsenal liverpooli mérkőzésére.

De vannak híreink arról is, hogy az 1966. május 14-ei FA Kupa-döntőn a Wembleyben megjelent az Everton-drukker Paul McCartney, aki magával cipelte a meccsre John Lennont is. A mérkőzést egyébként az Everton nyerte 3:2 arányban a Sheffield ellen. (Lennon amúgy a hetvenes években már az amerikai futball – azaz nem a soccer, hanem az USA-ban footballként emlegetett játék – iránt mutatott némi érdeklődést. 1974-ben el is kapták egy ilyen mérkőzésen egy interjúra. Ez persze arra is visszavezethető, hogy Lennon imádta az amerikai életformát, igyekezett mindenben követni, és ehhez az ilyen mérkőzések alkalomszerű megtekintése is hozzátartozik.)

Piros-Fehér sál a Beatles Help! című filmjébenTovábbi morzsákat jelent pl. a Help! című filmben fölbukkanó piros-fehér sál (az FC Liverpool színei), vagy a Glass Onion című dal 1968-ban rögzített, de csak az 1996-os Anthology 3 lemezen megjelent egyik változata, amelybe bekerült pár foszlány az emlegetett 1966-os vb-döntő közvetítéséből.

Mint a fentiekből is látszik, a banda tagjai közül a leginkább Paul McCartney mutatott érdeklődést a futball iránt. Mindazonáltal ő egy interjúban elmondta, hogy szerette a labdát rugdosni a kölykökkel az utcán, de amikor a dolog komolyabbra fordult, onnan kezdve, hogy csapatok verbuválódtak, ebből már kimaradt, mert nem volt elég ügyes. Egyébként meg a Beatles tagjainak egyike se volt igazi sportrajongó. "Szeretem nézni a focit a tévében – tette hozzá McCartney –, néha megyek meccsre is, de nem vagyok az a kimondott drukker."

Mi lehet hát az igazság a Beatles és magyar futballválogatott 1966-os találkozása körül?

Ami tény: a Beatles azokban a napokban odahaza tartózkodott, két turné között volt, és mert Lennon híresen utált próbálni, akár rá is értek volna meccsre járni. Csakhogy az odahaza 1966-ban az ő esetükben már nem Liverpoolt, hanem Londont és környékét jelentette. Szülővárosukba leginkább rokonlátogatóba jártak, és akkor se együttesen, hanem főként külön-külön.

A Beatles és a futballMinden bizonnyal valóban sokan föltűntek a brazilok legyőzése után a magyar csapat öltözőjében. Az is lehet, hogy megjelent néhány úgymond gombafejű fiatal is (például újságírók), elvégre abban az időben rengetegen hordták ezt a frizurát, amelyet egyébként csak nálunk neveztek így, hivatalos nemzetközi elnevezése top mop volt. (Egy másik korabeli legendás angol futbalistát, George Bestet például a sérója miatt neveztek Beatle-nek, esetleg Ötödik Beatle-nek.) És mert a magyar sajtóban akkoriban még elsősorban elmosódott képek jelentek meg az együttesről, az is megtörténhetett, hogy pár magyar játékos ezekről a Beatles-frizurás fiatalokról vélte azt, hogy ez itt maga a Beatles.

Ennél többet jelenleg nem tudunk.

Mindazonáltal van pár biztosabb kapcsolódási pont a Beatles és a magyar labdarúgás között. Az egyik például, hogy Varga Zoltán, az FTC játékosa a már emlegetett '66-os angliai vb-ről egy Beatles-kislemezt hozott edzője akkor 16 éves fiának, a később az egyik legnevesebb magyar sportújságíróként ismertté vált Lakat T. Károlynak. A másik, hogy a kilencvenes évek elején Kispesten, a Honvéd hazai meccsei előtt bemelegítéskor rendszeresen Beatles-zene szólt. Ennek talán az volt az oka, hogy a válogatott középpályás, Kovács Ervin egyszer azt nyilatkozta, hogy Beatles-rajongó, és a Beatles zenéje meg tudja nyugtatni.

Benedek Szabolcs

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, Beatles emlékzenekar, Beatles tribute, Beatles együttes, Beatles koncert, Beatles cover, Beatles dalok, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Beatles 50, Beatles dal, The Bits, Lennon-McCartney, Beatles zene, Beatles dalszöveg, Beatles turné, Beatles hangzás, futball, Liverpool, Liverpool FC

Kiemelt koncert
További koncertek