The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar - Magyar The Bits European Beatles Supergroup - English The Bits European Beatles Supergroup - Deutsch

John Lennon meggyilkolása

 

Talán felesleges is a kérdés, hogy ki nem ismeri John Lennon-t. Főleg úgy emlékszünk rá, mint a Beatles alapítója és zeneszerző, de a képzőművészet más ágait is kipróbálta, rajzolt, festett, íróként és költőként is említést érdemel és nem mehetünk el a polgárjogi, pacifista és békeharcos énje mellett sem. 1980 december 8-án hunyt el. Egy fanatikus rajongója, Mark David Chapman lőtte le a New York-i Dakota ház előtt, ahol Lennon és Yoko lakása volt.

1980. december 8-án koradélután Annie Lebovitz a Rolling Stone Magazine riportere felkereste Lennon-t, hogy újságjának fotót készítsen John-ról. Az emlékezetes képen eredetileg Yoko nem lett volna rajta, ha John nem ragaszkodik hozzá. A fotózás végeztével John egy rádióinterjút adott (ami később az utolsó interjújaként is ismert) és kora este Yoko-val a Record Plant Studio-ba mentek, hogy a "Walking on thin ice" című Yoko dal utómunkálatait végezzék. Lennon és Yoko az őket váró limuzin felé sétálva autogram kérőkkel találkozott - akkoriban ez a jelenség ott megszokott volt -, akik között ott volt Mark David Chapman is. John a Double Fantasy albumot írta alá Chapmannek amit Paul Goresh Lennon rajongó és fotós meg is örökített. Lennon barátságos volt rajongóival és szívesen vette, ha autogram-ot kérnek tőle, egy korábbi interjújában el is mondta, hogy "... az emberek odajönnek autogramért, vagy csak köszönni, de nem zavarnak..."

A studiómunkálatok végeztével Lennonék hazafelé vették az irányt és a limuzinból a 72. utcában szálltak ki, nem hajtottak a dakota ház biztonságos, zárt udvarára (John minél előbb jóéjszakát akart kívánni akkor 5 éves Sean fiának). Chapman ekkor egy árnyékos zugból előbújva Lennon hátára célozva 5 lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén. A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de a sebek nagyon súlyosak voltak és ekkorra John 80%-os vérveszteséget szenvedett. Az orvosok szerint egy ilyen támadást akkor sem lehetett volna túlélni, ha az egy műtőágyon, egy csapat készültésgben lévő sebész specialista jelenlétében történik, tehát a halál gyakorlatilag percekkel a lövések után már bekövetkezett.

Lennon meggyilkolása és halálának bejelentése világszerte hatalmas gyászt váltott ki. Yoko - mivel a Dakota Ház előtti, folyamatosan éneklő tömegtől Sean nem tudott aludni - december 14-re hirdetett megemlékezést John-ról és hívta a gyászoló tömeget a New York-i Central Park-ba. Aznap emberek milliói álltak meg tízperces néma imádságra. Ebből 30 ezren Liverpool-ban és 225 ezren gyűltek össze New York közepén.

Zenész barátai is megemlékeztek John-ról. Leghíresebb ezek közül Paul McCartney Here Today, valamint George Harrison All Those Years ago című száma. Lennonról többek között megemlékezett még egy-egy számmal Elton John, David Bowie, David Gilmour (Pink Floyd). A Queen együttes Lennon halála utáni napokban turnéállomásain eljátszotta az Imagine című számot.

2016-os frissítés: Lennon gyilkosa Mark David Chapman 2016-ban a 9. alkalommal is szabadonbocsájtást kért a bíróságtól. Az idén 61 éves Chapmant 20-tól életfogytig tartó letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság miután másodfokon is bűnösnek vallotta magát az elkövető. A The Telegraph hasábjain 2016 augusztus 29-én lehetett olvasni, hogy az igazságügyi szervezet a kilencedik kérelmet is elutasította azzal az indoklással, hogy szabadonbocsájtása a társadalom jólétét és biztonságával nem összeegyeztethető és, hogy a szabadonbocsájtás - tekintettel a bűntény súlyosságára - aláaknázná a jog intézmyényét és az az iránti tiszteletet. 2010-es kihallgatásán Chapman ismét beismerte bűnét, valamint visszaemlékezése szerint Johnny Carson-t, vagy Elizabeth Taylort készült lelőni és csak azért választotta John Lennon-t célpontnak, mert az ex-Beatle sokkal inkább "hozzáférhető" volt.

Imagine: John Lennon emlékest a The Bits-szel - 2013 december 7.

A The Bits - Bealtes emlékzenekar először 2013. december 7-én emlékezett meg John Lennonról és neki dedikálta koncertjét. Az előadás gerincét olyan dalok alkották, amelyek elsősorban John Lennon-hoz köthetők. A koncert során felcsendültek a legendás dalok, közöttük az Imagine, a Don’t Let Me Down, vagy a Come Together (ez utóbbival John Lennon a hetvenes évek elején szerzői-jogi eljárásba keveredett Chuck Berry-vel, Berry You Can’t Catch Me című számával való hasonlóság és abbóli idézés miatt).

Érdekesség: A Lennon gyilkosságról 2008-ban egy film készült Chapter 27 címmel, melyben John Lennont-t Mark Lindsay Chapman alakítja. Olvassunk csak vissza, hogy ki volt a gyilkos...? Ijesztő.

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

John Lennon meggyilkolása, Yoko, Imagine, Mark David Chapman, New York, Dakota ház, The Bits, Beatles, Central park, Paul McCartney, emlékzenekar

Kiemelt koncert

2018-06-27 20:00

A Beatles B oldala a The Bits-szel | Budapest, EllátóHáz

További koncertek