Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

John Lennon meggyilkolása, John Lennon halála

Az utolsó fotók egyike John Lennon-ról

Talán felesleges is a kérdés, hogy ki nem ismeri John Lennon-t. Főleg úgy emlékszünk rá, mint a Beatles alapítója és zeneszerző, de a képzőművészet más ágait is kipróbálta, rajzolt, festett, íróként és költőként is említést érdemel és nem mehetünk el a polgárjogi, pacifista és békeharcos énje mellett sem. 1980 december 8-án hunyt el. Egy fanatikus rajongója, Mark David Chapman lőtte le a New York-i Dakota ház előtt, ahol Lennon és Yoko lakása volt.

Országos Beatles találkozó 2024 - Budapest, Kobuci Kert - 2024.06.16.

Országos Beatles találkozó 2024 - Budapest, Kobuci Kert - 2024.06.16.

1980. december 8-án koradélután Annie Lebovitz a Rolling Stone Magazine riportere felkereste Lennon-t, hogy újságjának fotót készítsen John-ról. Az emlékezetes képen eredetileg Yoko nem lett volna rajta, ha John nem ragaszkodik hozzá. A fotózás végeztével John egy rádióinterjút adott (ami később az utolsó interjújaként is ismert) és kora este Yoko-val a Record Plant Studio-ba mentek, hogy a "Walking on thin ice" című Yoko dal utómunkálatait végezzék. Lennon és Yoko az őket váró limuzin felé sétálva autogram kérőkkel találkozott - akkoriban ez a jelenség ott megszokott volt -, akik között ott volt Mark David Chapman is. John a Double Fantasy albumot írta alá Chapmannek amit Paul Goresh Lennon rajongó és fotós meg is örökített. Lennon barátságos volt rajongóival és szívesen vette, ha autogram-ot kérnek tőle, egy korábbi interjújában el is mondta, hogy "... az emberek odajönnek autogramért, vagy csak köszönni, de nem zavarnak..."

A studiómunkálatok végeztével Lennonék hazafelé vették az irányt és a limuzinból a 72. utcában szálltak ki, nem hajtottak a dakota ház biztonságos, zárt udvarára (John minél előbb jóéjszakát akart kívánni akkor 5 éves Sean fiának). Chapman ekkor egy árnyékos zugból előbújva Lennon hátára célozva 5 lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén. A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztéssel, de a sebek nagyon súlyosak voltak és ekkorra John 80%-os vérveszteséget szenvedett. Az orvosok szerint egy ilyen támadást akkor sem lehetett volna túlélni, ha az egy műtőágyon, egy csapat készültésgben lévő sebész specialista jelenlétében történik, tehát a halál gyakorlatilag percekkel a lövések után már bekövetkezett.

John Lennon és Mark David Chapman

John Lennon halála világszerte hatalmas gyászt váltott ki. Yoko - mivel a Dakota Ház előtti, folyamatosan éneklő tömegtől Sean nem tudott aludni - december 14-re hirdetett megemlékezést John-ról és hívta a gyászoló tömeget a New York-i Central Park-ba. Aznap emberek milliói álltak meg tízperces néma imádságra. Ebből 30 ezren Liverpool-ban és 225 ezren gyűltek össze New York közepén.

Zenész barátai is megemlékeztek John-ról. Leghíresebb ezek közül Paul McCartney Here Today, valamint George Harrison All Those Years ago című száma. Lennonról többek között megemlékezett még egy-egy számmal Elton John, David Bowie, David Gilmour (Pink Floyd). A Queen együttes Lennon halála utáni napokban turnéállomásain eljátszotta az Imagine című számot.

2016-os frissítés: Lennon gyilkosa Mark David Chapman 2016-ban a 9. alkalommal is szabadonbocsájtást kért a bíróságtól. Az idén 61 éves Chapmant 20-tól életfogytig tartó letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság miután másodfokon is bűnösnek vallotta magát az elkövető. A The Telegraph hasábjain 2016 augusztus 29-én lehetett olvasni, hogy az igazságügyi szervezet a kilencedik kérelmet is elutasította azzal az indoklással, hogy szabadonbocsájtása a társadalom jólétét és biztonságával nem összeegyeztethető és, hogy a szabadonbocsájtás - tekintettel a bűntény súlyosságára - aláaknázná a jog intézmyényét és az az iránti tiszteletet. 2010-es kihallgatásán Chapman ismét beismerte bűnét, valamint visszaemlékezése szerint Johnny Carson-t, vagy Elizabeth Taylort készült lelőni és csak azért választotta John Lennon-t célpontnak, mert az ex-Beatle sokkal inkább "hozzáférhető" volt.

Imagine: John Lennon emlékest a The Bits-szel - 2013 december 7.

A The Bits - Beatles emlékzenekar először 2013. december 7-én emlékezett meg John Lennonról és neki dedikálta koncertjét. Az előadás gerincét olyan dalok alkották, amelyek elsősorban John Lennon-hoz köthetők. A koncert során felcsendültek a legendás dalok, közöttük az Imagine, a Don’t Let Me Down, vagy a Come Together (ez utóbbival John Lennon a hetvenes évek elején szerzői-jogi eljárásba keveredett Chuck Berry-vel, Berry You Can’t Catch Me című számával való hasonlóság és abbóli idézés miatt).

Lennon és Chapman a filmben (Mark Lindsay Chapman és Jared Leto)

Érdekesség: A Lennon gyilkosságról 2008-ban egy film készült Chapter 27 címmel, melyben John Lennont-t Mark Lindsay Chapman alakítja. Olvassunk csak vissza, hogy ki volt a gyilkos...? Ijesztő.

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, Beatles emlékzenekar, Beatles tribute, Beatles együttes, Beatles koncert, Beatles cover, Beatles dalok, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Beatles 50, Beatles dal, The Bits, Lennon-McCartney, Beatles zene, Beatles dalszöveg, Beatles turné, Beatles hangzás, John Lennon meggyilkolása, Yoko, Imagine, Mark David Chapman, New York, Dakota ház, Central park, John Lennon halála

Kiemelt koncert

2024-06-16 17:00

Országos Beatles találkozó 2024 | Budapest, Kobuci

További koncertek