Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

Született németajkú liverpooliak – Beatles „tanulóévei” Hamburgban

Losonczy Zoltán írása

Második rész – Willkommen

„Hamburg? Az a fertő? Szó se lehet róla John!”– Mimi Smith

Hamburgot illetően Lennon nagynénjének megállapítása nem volt nagyon messze az igazságtól, sőt… de nincs az a nagynéni, vagy szülő, aki útjába tudott volna állni a mindenre elszánt fiatal zenészeknek.

1960 augusztus éjjelén érkezett meg az öt (+ Allen Williams) főből álló társaság a német kikötővárosba, és egy órán belül kettős kombinációjú kultúrsokkot kaptak.

A környéken bárok, kisvendéglők, és kávézók működtek, azonban a hangsúlyt leginkább a felnőtt műsorok hangulatát felelevenítő, éjszakai klubok kapták.

Reeperbahn ezen negyede, a Grosse Freiheit és a Herbertstraße kétes híréről volt ismert – az ősi szakmát űző hölgyektől, a hangulatingadozással rendelkező random kötekedő huligánokig.

A Beatles tagjai egyből otthon érezték magukat.

Azonban hátra volt a hideg zuhany: a jóval jobb kiállású Kaiserkeller helyett, az Indra Klub felé irányították őket, majd azt is megtudták, hogy „szállásuknak” a Bambi Kino lerobbant hátsó részét kapták meg.

Lennon, erre úgy emlékezett vissza, hogy „Beraktak minket egy disznóólba, olyan volt, mint egy wc valami koszos, lerobbant moziban. Igen, valójában budiban laktunk, a női wc mellett.”

A valaha szebb napokat látott Indra addig sztriptízbárként funkcionált, és Herr Koschmider úgy vélte, szemléletváltásképp rock n’ roll klubnak kellene működnie – a nézők becsalogatása, szórakoztatása a Beatles feladata volt.

Azonban jelentősen nehezítette a körülményt, hogy a helyet akusztikailag nem rock koncertre tervezték, továbbá az első hetekben a vendégek száma se ütötte meg a bizalomgerjesztő öt főt.

A zenekar sem tudott mit kezdeni magával a színpadon, és fura kontrasztképp mereven nyomták az ütősebbnél ütősebb rock n roll klasszikusokat, míg a lézengő publikum érdektelenül fogadta a hallottakat.

Ennek láttán Mr. Williams, és Koschmider nem volt túlzottan elégedett az eredménnyel.

A hely német tulaja ekkor utasította a brit legényeket, azzal a „mach schau!” („csináljatok műsort!”/”csapjatok bulit!”) kifejezéssel, ami örökre benne maradt a Beatles krónikák aranyköpései között.

(Meglehetősen bizarr élmény lehetett majd’ húsz évvel második világégés után, amint egy német jellegzetes hanghordozással utasítgat néhány fiatal britnek.)

Az együttes munkarendje is elég hajtóssá lett megoldva:

este fél kilenctől tízig sika, amit fél óra pihenő követett, majd fél tizenkettőtől fél egyig megint sika, újból fél óra szusszanás, hajnali egytől kettőig a „finálé” és ugyanez a metrum játszódott le minden egyes nap.

Mikor már rájöttek, hogy lehet a közönséget bevonzani illetve macholni a schaut, addigra az Indrát be kellett zárni.

A prózai ok abból állt, hogy egy-két lakosnak nem ment könnyen az átállás a halk zene alatti sztriptíz hallgatásáról, az ereszd el a hajam típusú rock n rollra, így túlbuzgó hajlamuknál fogva értesítették a hatóságot. –A sors költői fintora, hogy amilyen körülmények között kellett a korai Beatlesnek át költöznie a Kaiserkellerbe, ugyanolyan körülmények hatására lett kényszerű vége a legutolsó háztető koncertjüknek.

A fent említett hely sokkalta hangulatosabbnak volt tekinthető, és a Seniors tagjai helyett érkező Rory Storm & The Hurricanes csapattal új színpadi riválist kaptak. Ringo szerint, aki már korábban Liverpoolban is látta a próbálkozó Beatlest, nem nagyon nyűgözte le a látottak, azonban Hamburgban már azzal szembesült, hogy a zenekar óriási minőségi változáson ment keresztül.

„Vérbeli rockot játszottak. Tudtam, hogy jobb vagyok, mint a dobosuk, és néha már együtt ruccantunk ki, de nem sokat, aztán amikor egy klubba raktak minket, elkezdődött a harc. Minden hétvégén összesen tizenkét órát kellett játszanunk, ami igen nagy idő, mivel állandóan egymást próbáltuk felülmúlni.”

Közben, hogy a majdani következményeket jobban megértsük, fontos tudni,

Pete Best két évvel későbbi sorsa már akkor megpecsételődni látszott.

Harrison szavaival. „Pete sosem tartott velünk. Műsor után fogta magát, és elment valahova egyedül, mi megy együtt maradtunk, és amikor Ringo is hozzánk csapódott, akkor éreztük csapatnak magunkat.”

A kétperces dalokat (pl. a „What’d Say”), húsz perces nótákká duzzasztották, szólókkal együtt. (ekkor még a Led Zeppelin gondolatban se volt!)

A német közönség erre aztán valóban felpörgött, és jutalomként láda számra küldték fel a söröket, pezsgőket, ám az embertelen teljesítmény mögött voltaképp a vénynélküli kapható Preludin nevű fogyó, és koffeinhatású tabletta állt. – Képzelhetjük, hogy az alkohol + serkentő kombinációja mit eredményezhetett: kis túlzással, mintha mi manapság Monsterre innánk egy bögre Earl Grey fekete teát, amit egy csésze eszpresszóval öblítenénk le.

Ha szárnyakat nem, de órákon tartó pörgést, és magas pulzusszámot biztos adott.

Kész csoda, hogy Hamburgtól Oslóig tartó oda-vissza távot a tagok nem gyalogolták le.

Az érem sötétebbik oldala ellenben azt eredményezte, hogy a zenekar az állandó terheléstől felettébb frusztráltabbá, és a porondon egyre őrültebbé vált. –

Lennon nyakba akasztott wc ülőkés mutatványa még csak enyhe tünete volt ennek.(hármasból turbó „fokozatra” kapcsolva, már egyenesen provokálta a németeket.)

Az egyik este aztán megjelent egy törzsközönségtől eltérő fiatal német, Klaus Voormann, és annyira tetszett neki a műsor, hogy két másik ismerősét elhívva elkötelezett rajongója lett, és egy életre szóló barátjukká vált a zenekarnak.

Az egyikük Jürgen Vollmer, és Klaus akkori barátnője, Astrid Kirchherr.

Klaus és Astrid megjelenése, és szerepe a Beatles tagok történetében, kulcsmomentummá vált.

Forrás/Inspirálódás/Felhasznált irodalom:

The Beatles Antológia
Barry Miles – Paul McCartney
Bob Spitz – A Beatles teljes története

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, Beatles emlékzenekar, Beatles tribute, Beatles együttes, Beatles koncert, Beatles cover, Beatles dalok, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Beatles 50, Beatles dal, The Bits, Lennon-McCartney, Beatles zene, Beatles dalszöveg, Beatles turné, Beatles hangzás, Hamburg, Allen Williams, Beatles rajongó, Beatle mánia,Beatles Hamburg, pete best, kaiserkeller

Kiemelt koncert

2024-06-16 17:00

Országos Beatles találkozó 2024 | Budapest, Kobuci

További koncertek