Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

Született németajkú liverpooliak – Beatles „tanulóévei” Hamburgban

Losonczy Zoltán írása

Harmadik rész – Unter achtzehn

Azáltal, hogy a Beatles tagjai megismerkedtek a korukbeli német – értelmiségi, egzisztencialista- fiatalokkal, magában hordozta azt a változást, ami Nagy-Britanniában nem, illetve kevésbé volt tapasztalható. –A bőrszerkós öltözködésük, amitől egy csoportbelinek érezték magukat, belsős szóhasználatuk, „kódjuk” megalapozta azt a bizonyos láthatatlan faktort, amitől később a „négyfejű szörnyeteggé” lettek. (Ringo, aki formailag később csatlakozott a Lennon-McCartney-Harrison tengelyhez, a velük való bandázásával lehetősége volt (ki nem mondva) lélekben beilleszkedni a zenekarhoz.)

A Kaiserkeller színpadán látottaktól és hallottatktól Voormann, és Kirchherr le volt nyűgözve, és a színpadon rézuszmajomként mach schauzó zenekartagok is észrevették, hogy a három fiatal öltözködésben, és kisugárzásban eltér az addigi törzsközönségük zömétől. – Astrid számára, aki addig ideje egy részében egzisztencialista bárokat látogatta, elsőre visszalépésnek tűnt, hogy a kétes hírű Reeperbahn környéki lebujba térjen be, de a Beatlest meglátva felülbírálta korábbi álláspontját. – „Mikor összeismerkedtek Klausszal és velem később pedig a mi művész barátainkkal, totál ledöbbentek. Rádöbbentek, hogy ebben az országban is vannak nyitott, kellemes modorú emberek.”

Astrid végül összejött Stuarttal, de mindamellett a zenekar tagjaira is jó hatással volt – baráti illetve „munkakapcsolat” alakult ki köztük, aminek révén öltözködésükben ekkor jelent meg a bőrszerkó, (a frizura csak egy évvel később alakult át), és afféle mementóként neki köszönhetjük a korai idők merész tekintetű lázadó imázsukat, illetve With The Beatles lemez fotóját.

A bulis, egyben buja szexuális élet, és a tökéletes kilátások felett azonban gyárkéményfelhők gyülekeztek.

1960 októbere tájékán, egy új hely a Top Ten nyitotta meg kapuit, amely szintén brit földi zenészekkel – köztük Tony Sheridannal – igyekezett becsábítani, a Kaiserkellerben edzett hallgatóságot.

Az elképzelés olyannyira jó sikerült, hogy a közönség között a Beatles tagjai is megjelentek, akiknek mind a hely atmosza, mind Sheridan stílusa is bejött.

Nem kellett sokat várniuk arra, hogy lehetőséget kaphassanak a Top Ten deszkáin is. McCartney visszaemlékezése szerint „Egy este a Top Tenben játszottunk, és a Kaiserkeller összes vendége átjött velünk. Mivel a Top Ten sokkal jobb hely volt, mint a Kaiserkeller, elfogadtuk a menedzser (Peter Eckhorn) ajánlatát, és úgy döntöttünk, hogy ott fogunk játszani.”

Az esély nagyszerűnek tűnt, csak néhány problémás körülménybe ütközött.

A zenekar Kaiserkellerbéli szerződése december 31-ig meg lett hosszabbítva, illetve apróbetűs záradékban gyöngybetűkkel az is megfogalmazásra került, hogy a Kaiserkeller negyven kilométeres körzetében nem játszhatnak máshol.

Másrészt, a legifjabb beatle titán George Harrison, még nem töltötte be a tizennyolcat, és amellett hogy fiatalkorú volt, de facto nem rendelkezett munkavállalási engedéllyel.

Az este tíz óra utáni ausweisskontroll éber őrei, míg mindenkit igazoltattak, a zenekar tagjai addig ki maradtak a szórásból… míg nem egy ismeretlen forrástól meg nem tudták Harrison „sötét titkát”.

Így történt, hogy a való világ villája helyett Hamburgtól kellett búcsút intenie, ’60 novemberében. (Egyesek szerint Herr Koschmiderbe ütött hirtelen a becsületesség minta értékű szele, és mint pálfordult tisztes német üzletember, értesítette a rendőrséget.) – Tizennyolc éven aluliaknak este tíz után pizsi fellövés volt, karantén nélküli kijárási tilalommal megspékelve, ami Harrison esetében mindez igencsak kivitelezhetetlennek tűnt úgy, hogy akkor még javában nyúzta a gitárt.

A csapat megmaradt tagjai helyet kaptak a Top Ten közelében álló a Bambi Kinonál magasabb csillaggal rendelkező szálláson.

McCartney és Best a moziban történt összecuccolásuk során, a sötét szobában egy kondomot tűztek egy kiálló szögre, ami meggyújtva ugyan nem égett sokáig, de arra pont megfelelő ürügyet szolgáltatott, hogy Koschmider hófehér lelkű üzlet- és tűzvédelmi szakember gyújtogatási kísérletet varrjon a nyakukba.

Három órás fogdai tartózkodás után, 1960. december elején végül ők is kitoloncolásra kerültek.

Néhány napos csúszással Lennon is követte őket.*

A nagy kaland végül méltatatlanul ért véget.

(*Sutcliffe betegsége okán csak 1961 januárjában tért vissza, de erről majd a következő részben)

Folyt.köv.!

Forrás/Inspirálódás/Felhasznált irodalom:
The Beatles Antológia
Barry Miles – Paul McCartney

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, Beatles emlékzenekar, Beatles tribute, Beatles együttes, Beatles koncert, Beatles cover, Beatles dalok, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Beatles 50, Beatles dal, The Bits, Lennon-McCartney, Beatles zene, Beatles dalszöveg, Beatles turné, Beatles hangzás, Hamburg, Allen Williams, Beatles rajongó, Beatle mánia,Beatles Hamburg, pete best, kaiserkeller

Kiemelt koncert

2024-04-19 20:00

Beatles kívánságműsor | Budapest, Muzikum Klub

További koncertek