Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

5 ember, 5 eset: a Beatles és a királynő

A cím önmagában egy bulvár témát is feldolgozhatna, de már most az elején eláruljuk, nem arról van szó, mint amire sokan gondolnak.

Erzsébet angol királynő 2016 április 21-én ünnepelte 90. születésnapját. Több, mint 60 éves uralkodása alatt néhányszor meggyűlt a baja a könnyűzenészekkel, akik legtöbbször a 70-es évek véresszájú punk-jai közül kerültek ki, pl a The Smiths együttes írt dalt The Queen is Dead (a királynő halott) címmel.

A Beatles ennél sokkal diplomatikusabb volt és a királynő is - az őellene tevékenykedők ellenére - nagyon sokat tett a brit könnyűzene patronálásáért. John, Paul, George és Ringo az évek alatt többször kiérdemelte, hogy a királyi családdal kapcsolatba kerüljön már karrierjük legelejétől fogva. A királynő elismerte Beatles-t és a Beatles is elismerte a királynőt, amit időnként meg is énekeltek.

1. "Csak csörgessék az ékszereiket!"

A Beatles első nagy gurítása 1963 novemberében (3 hónappal az első és legendás New York-i Ed Sullivan Show szereplésük előtt) következett be, amikor is Britannia legelőkelőbb eseményén léphettek fel. A Beatles a Királyi Varieté Show színpadán találta magát, az évente megrendezett jótékonysági gálán, amit a TV is közvetített. A From Me to You és a She Loves You szívélyes fogadtatásban részesült az ott jelenlévőktől, de a zenekar epekedett hogy letesztelje flegma humorát a puccos közönségen, ezért a Twist And Shout előtt John Lennon megkérte a közönséget, hogy segítsenek a zenekarnak: "Az olcsóbb helyen ülők tapsoljanak!... És a többiek csak csörgessék az ékszereiket...!". Ez a fajta humor már-már átlépte a küszöböt, de a viccet értette a királyi család és - akár tetszett, akár nem - hozzá méltóan, udvariasan fogadta.

2. A Beatles a Brit Birodalom Tagja lett

A Beatles megkapja az MBE-tA Beatles jó benyomást tett a királynőre 1965-ben. Világsztárokká váltak és ezzel öregbítették a ködös albion hírnevét is. Harold Wilson miniszterelnök kérésére a 4 liverpooli srácot is megnevezték azon a listán, amire a "Brit Birodalom Tagja Rend" kandidátusai kerültek. A konzervatívok részéről természetesen nem keltett az ügy önfeledt eufóriát, mivel a plecsnik ebben az esetben fiatal szórakoztatóipari figurákra kerültek a hadiveteránok és polgári szószólók helyett.

3. John visszaküldi az MBE-t

John Lennon 4 évig birtokolhatta a fent említett uralkodói kitüntetést. 1969-re a Beatles széthúzásához az is vezetett, hogy mindegyik tag megtalálta a saját útját és ez nem volt egy közös ösvény. Lennon a polgárjogi és politikai, háborúellenes tevékenységében merült el Yokoval az oldalán és egy rövid levélben informálta a királynőt, hogy visszaküldi kitüntetését, mivel nem ért egyet Nagy Britannia részvételével a nigériai polgárháborúban, valamint ellenzi az amerikai hadsereg támogatását a vietnámi háborúban. John saját magát nem hazudtolta meg: humorosan még odapöttyintette a levélben, hogy még azért is küldi vissza az MBE-t, mert a Cold Turkey című Plastic Ono Band által előadott szólódala lecsúszott a slágerlistákról.

4. Paul Sir Paul lesz.

Egy emberöltővel később, hogy megkapta az MBE-t, Paul McCartney egy ennél is megtisztelőbb kitüntetésben részesülhetett. 1997-ben Pault Erzsébet királynő - bizonyítván szándékát, hogy a könnyűzenészeket is mégjobban a királyi család hű követőivé avassa - lovaggá ütötte, ezzel Paul-t élő legendává léptetve elő. A következő években még Mick Jagger, Bono és Elton John kapott ilyen kitüntetést a királyi családtól.

5. McCartney zárja a királynő gyémántjubileumát.

Höfner Diamond Jubilee 500/1A hosszú évek folyamán megvoltak a Beatles és a királynő közti jó és rossz korszakok, de jelenleg az uralkodó és a Beatles megmaradt tagjai közt a kapcsolat barátinak nevezhető. 2012 júniusában a Buckingham Palace kertjében Paul McCartney zárta a királynő gyémántjubileumára szervezett koncertet, megünnepelve a királynő 60 éves uralkodását.

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, Beatles emlékzenekar, Beatles tribute, Beatles együttes, Beatles koncert, Beatles cover, Beatles dalok, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Beatles 50, Beatles dal, The Bits, Lennon-McCartney, Beatles zene, Beatles dalszöveg, Beatles turné, Beatles hangzás, királynő, MBE, kitüntetés, Twist And Shout, brit birodalom

Kiemelt koncert

2024-04-19 20:00

Beatles kívánságműsor | Budapest, Muzikum Klub

További koncertek