Beatles emlékzenekar

Sponsored by
The Bits Beatles emlékzenekar mobil website menü

5 ember, 5 eset: a Beatles és a királynő

A cím önmagában egy bulvár témát is feldolgozhatna, de már most az elején eláruljuk, nem arról van szó, mint amire sokan gondolnak.

Erzsébet angol királynő 2016 április 21-én ünnepelte 90. születésnapját. Több, mint 60 éves uralkodása alatt néhányszor meggyűlt a baja a könnyűzenészekkel, akik legtöbbször a 70-es évek véresszájú punk-jai közül kerültek ki, pl a The Smiths együttes írt dalt The Queen is Dead (a királynő halott) címmel.

A Beatles ennél sokkal diplomatikusabb volt és a királynő is - az őellene tevékenykedők ellenére - nagyon sokat tett a brit könnyűzene patronálásáért. John, Paul, George és Ringo az évek alatt többször kiérdemelte, hogy a királyi családdal kapcsolatba kerüljön már karrierjük legelejétől fogva. A királynő elismerte Beatles-t és a Beatles is elismerte a királynőt, amit időnként meg is énekeltek.

1. "Csak csörgessék az ékszereiket!"

A Beatles első nagy gurítása 1963 novemberében (3 hónappal az első és legendás New York-i Ed Sullivan Show szereplésük előtt) következett be, amikor is Britannia legelőkelőbb eseményén léphettek fel. A Beatles a Királyi Varieté Show színpadán találta magát, az évente megrendezett jótékonysági gálán, amit a TV is közvetített. A From Me to You és a She Loves You szívélyes fogadtatásban részesült az ott jelenlévőktől, de a zenekar epekedett hogy letesztelje flegma humorát a puccos közönségen, ezért a Twist And Shout előtt John Lennon megkérte a közönséget, hogy segítsenek a zenekarnak: "Az olcsóbb helyen ülők tapsoljanak!... És a többiek csak csörgessék az ékszereiket...!". Ez a fajta humor már-már átlépte a küszöböt, de a viccet értette a királyi család és - akár tetszett, akár nem - hozzá méltóan, udvariasan fogadta.

2. A Beatles a Brit Birodalom Tagja lett

A Beatles megkapja az MBE-tA Beatles jó benyomást tett a királynőre 1965-ben. Világsztárokká váltak és ezzel öregbítették a ködös albion hírnevét is. Harold Wilson miniszterelnök kérésére a 4 liverpooli srácot is megnevezték azon a listán, amire a "Brit Birodalom Tagja Rend" kandidátusai kerültek. A konzervatívok részéről természetesen nem keltett az ügy önfeledt eufóriát, mivel a plecsnik ebben az esetben fiatal szórakoztatóipari figurákra kerültek a hadiveteránok és polgári szószólók helyett.

3. John visszaküldi az MBE-t

John Lennon 4 évig birtokolhatta a fent említett uralkodói kitüntetést. 1969-re a Beatles széthúzásához az is vezetett, hogy mindegyik tag megtalálta a saját útját és ez nem volt egy közös ösvény. Lennon a polgárjogi és politikai, háborúellenes tevékenységében merült el Yokoval az oldalán és egy rövid levélben informálta a királynőt, hogy visszaküldi kitüntetését, mivel nem ért egyet Nagy Britannia részvételével a nigériai polgárháborúban, valamint ellenzi az amerikai hadsereg támogatását a vietnámi háborúban. John saját magát nem hazudtolta meg: humorosan még odapöttyintette a levélben, hogy még azért is küldi vissza az MBE-t, mert a Cold Turkey című Plastic Ono Band által előadott szólódala lecsúszott a slágerlistákról.

4. Paul Sir Paul lesz.

Egy emberöltővel később, hogy megkapta az MBE-t, Paul McCartney egy ennél is megtisztelőbb kitüntetésben részesülhetett. 1997-ben Pault Erzsébet királynő - bizonyítván szándékát, hogy a könnyűzenészeket is mégjobban a királyi család hű követőivé avassa - lovaggá ütötte, ezzel Paul-t élő legendává léptetve elő. A következő években még Mick Jagger, Bono és Elton John kapott ilyen kitüntetést a királyi családtól.

5. McCartney zárja a királynő gyémántjubileumát.

Höfner Diamond Jubilee 500/1A hosszú évek folyamán megvoltak a Beatles és a királynő közti jó és rossz korszakok, de jelenleg az uralkodó és a Beatles megmaradt tagjai közt a kapcsolat barátinak nevezhető. 2012 júniusában a Buckingham Palace kertjében Paul McCartney zárta a királynő gyémántjubileumára szervezett koncertet, megünnepelve a királynő 60 éves uralkodását.

Tetszett a cikk? Vagy nem? Mondd el véleményedet!

Beatles, királynő, MBE, kitüntetés, John Lennon, Paul McCartney, Twist And Shout, brit birodalom

Kiemelt koncert

2023-01-07 20:00

Please Please Me 60 | Budapest, Muzikum Klub

További koncertek